Wyznaczenie wzoru funkcji kwadratowej
Quake: Należy napisać wzór funkcji kwadratowej f o wzorze postaci:
f(x) = ax
2 + 24x − 9, której wykresem jest parabola o wierzchołku leżącym na prostej o
równaniu y = 3
Są podane wartości b i c, jednak coś mnie podkusiło, żeby podstawić to do wzoru gdy funkcja ma
| | −b | |
jedno miejsce zerowe x0 = |
| |
| | 2a | |
a = −12
Odpowiedź wyszła poprawna, ale zastanowiłem się, i przecież ta funkcja ma dwa miejsca zerowe, a
na dodatek nie wykorzystałem informacji o wierzchołku leżącym na prostej o równaniu y = 3.
Czy sposób w jaki wyliczyłem a jest jednak poprawny?