układ równań
lola: | ⎧ | xy+yz+z=5 | |
| ⎨ | 2yz+x=5 |
|
| ⎩ | x+y+z=4 | |
31 sty 19:31
lola: mam to dodac stronami czy jak?
31 sty 19:38
ICSP: z trzeciego :
x + y = 4 − z
w pierwszym :
z(x + y) + z = 5
wstawiając dostajesz równanie tylko z niewiadomą z.
31 sty 19:41
ICSP: Źle spojrzałem
31 sty 19:48
ICSP: Może spróbuj odjać od drugiego równania pierwsze ?
31 sty 19:51
lola: hm to bedzie
yz+x−xy−z=0
31 sty 20:38
ICSP: z(y − 1) − x(y − 1) = 0
(y−1)(z − x) = 0
31 sty 20:41
lola: i wychodzi ze y=1?
31 sty 21:12
ICSP: y = 1 albo z = x.
31 sty 21:14
lola: hm a co dalej?
31 sty 21:26
lola: dobra, podstawianie hehe
31 sty 21:28
kix:
a dalej wstaw do równania trzeciego y=1 i z=x
31 sty 21:30
ICSP: dalej rozpatrujesz dwa przypadki. Ostatecznie dostaniesz trzy trójki liczb.
31 sty 21:31
lola: a moge tylko podstawic y=1?
31 sty 21:36
ICSP: W jednym przypadku podstawiasz y = 1
W drugim przypadku podstawiasz z = x
Rozwiazujesz dwa układy równań z dwiema niewiadomymi i dostajesz szukane rozwiązania.
31 sty 21:38
lola: czyli najpier podstawiam y=1
i to zrobilam i wyszlo mi z=2, y=x=1
a teraz jeszcze musze zrobic 2 sposb ze zamiast z wpisuje x?
31 sty 21:40
ICSP: 
.
31 sty 21:43
piotr: wstawiając x z trzeciego do pierszego i drugiego, a następnie z drugiego do pierwszego mamy:
| | y+1 | | y+1 | | y+1 | |
y(4−y− |
| )+y |
| + |
| =5 |
| | 2 y−1 | | 2 y−1 | | 2 y−1 | |
po przekształceniu:
| (y−2) (y−1) (2 y−3) | |
| =0 |
| 2 y−1 | |
x=4−y−z
x=1, y=1, z=2
x=1, y=2, z=1
x=5/4, y=3/2, z=5/4
31 sty 22:48
lola: piotr moglbys wyjasnic co zrobiles?
1 lut 19:36
Xx: Dlaczego ten wzór po przekształceniu masz podzielony przez 2x−1? Przecież mianownik został
usuneiety
2 lut 22:20