Funkcja
A: Funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbę cyfr potrzebnych do jej zapisania
w zapisie dziesiętnym np f(7285)=4
c) Podaj wszystkie argumenty n<3000 dla których zachodzi równość f(n+1)=f(n)+1
Jak to zapisać?
19 gru 19:55
Mateusz: Dam ci pozyteczną wskazówke do tego zadania zauwaz ze f(n+1)−f(n)=1 <=> n+1 różnią się iloscią
cyfr Rozwiązanie powinno samo sie juz nasunąc
19 gru 20:00
A: Mateusz dziękuje za wskazówkę, jednakże ja jestem beztalenciem z matmy i niestety rozwiązanie
mi się nie nasuwa...
19 gru 20:12
Godzio:
n=999
f(1000) − f(999)
4−3=1
n=99
f(100) − f(99) = 3−2 =1
n=9
f(10) − f(9) = 2−1 =1
19 gru 20:17