Od czego to zależy?
Nemesis: Od czego to zależy? Mam wyznaczyć te wartości parametru m dla których dziedziną funkcji
| | x | |
f(x)= |
| jest zbiór liczb rzeczywistych. |
| | (m − 1)x2 − (m − 1)x + m | |
| | 1 | |
Odpowiedź wychodzi po policzeniu dla mianownika a=0 (m=1) i a≠0 ∧ Δ>0 (m∊(−∞;− |
| )∪<1;+∞) |
| | 3 | |
tylko nie rozumiem dlaczego. Może ktoś wyjaśnić?
31 sty 19:19
PW: Jeżeli m ≠ 1, to mianownik nie ma miejsc zerowych, a więc istnieje możliwość dzielenia dla
wszystkich x (= dziedziną jest R), gdy Δ < 0.
1 lut 00:57