Funkcja odwrotna
VO: Narysować wykres funkcji odwrotnej do:
31 sty 19:18
VO: Jak wyznaczyć wzór funkcji odwrotnej f(x) ?
31 sty 20:04
31 sty 20:39
Bogdan:
| | 1 | |
Narysuj wykres y = ( |
| )x, wybierz kilka punktów wykresu i zamień miejscami współrzędne |
| | 2 | |
wybranych punktów, połącz te nowe punkty linią
31 sty 20:41
Bogdan:
albo narysuj wykres y = f(x) i wykres symetrycznie położony względem prostej y = x
31 sty 20:43
kix:
y=(12)x
lg12 y = lg12 (12)x
lg12 y = x lg12 12
lg12 y = x
x = lg12 y
f−1(x) = lg12 x
31 sty 20:51