Logarytmy
Mera: Jak policzyć 10log15?
31 sty 19:06
5-latek: log15= log(3*5)= log3+log5
log3=0,477
log5= U{log102= log10−log2= 1−0,301= 0,699
log15= 0,477+0,699= 1,176
10log15= 10*1.176=
31 sty 19:11
5-latek: według kalkulatora tez wychodzi log15 =1,176
31 sty 19:12
Mera: a nie da się tego jakoś łatwiej? Bo mam to bez kalkulatora policzyć. Czyli mam znać kilka
przykładowych wartości logarytmów i liczyć, że trafię?
31 sty 19:14
5-latek: tak masz znac
log2= 0,301
log3=0,477
log7= 0,845
Reszta to wzory
np. log4= log22= 2log2= 2*0,301=0,602
log8= log(2*4)= log2+log4 = 0,301+0,602= policz
log9= log32= 2log3 = 2*0,477= policz
log5= log102= log10−log2= 1−0,301= 0699
log12= log(3*4)= log3+log4 i dodaj sobie
31 sty 19:24
5-latek: log20=log(4*5)= log4+log5= dodaj sobie
log21=log(3*7)= log3+log7= dodaj sobie
31 sty 19:25
Mera: dzięki
31 sty 19:52
5-latek:
31 sty 19:58