matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany z parametrem
moniaa:
Wyznacz wartość parametru a, dla której reszta z dzielenia wielomianu
1
w(x)=x
3
−37ax+x−
a
2
+3 przez dwumian q(x)=x+2 przyjmuje największą wartość.
8
31 sty 18:58
===:
W(−2)=
i szukaj a
w
31 sty 19:16