matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji jest R
Nemesis:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
x
f(x)=
jest zbiór liczb rzeczywistych.
(m − 1)x
2
− (m − 1)x + m
1
Policzyłem dla a = 0 (m=1) i a≠0 ∧ Δ>0 m∊(−
∞
;−
) ∪ <1;+
∞
) i taka jest odpowiedź tylko
3
nie za bardzo wiem czemu trzeba właśnie to trzeba policzyć. Może ktoś wytłumaczyć?
31 sty 18:57
===:
... jak koń pod górę
Mianownik nie może mieć miejsc zerowych ... więc
31 sty 19:25