a
aa: Czy prosta
jest równoległa do płaszczyzny Oxy?
prosta k będzie [2,1,−1]
a płaszczyzna Oxy [1,1,0]
a żeby prosta byłą równoległa do płaszczyny ich iloczyn wektorowy musi być równy [0,0,0]?
Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy dobrze to rozumiem
31 sty 18:30
Jerzy:
zły wektor prostej i zły wektor płaszczyzny
warunek: wektory są prostopadłe
31 sty 18:45
aa: a jakie wektory powinny byc?
31 sty 19:11
Mila:
k
→=[2,1,−4] wektor kierunkowy prostej k
Płaszczyzna XOY:
z=0 ( x∊R i y∊R)
Wektor normalny; n
→=[0,0,1]
Prosta jest do płaszczyzny rownoległa wtedy, gdy wektory (normalny płaszczyzny i kierunkowy
prostej)
są do siebie prostopadłe,
co ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0.
[2,1,−4]o [0,0,1]=2*0+1*0+(−4)*1=−4
prosta k nie równoległa do płaszczyzny XOY, przebija płaszczyznę.
31 sty 19:15
aa: równanie parametryczne prostej k to?:
x=1+2t
y=−2+t
z=−4+4t
?
31 sty 19:26
aa: z=4−4t tak raczej, dzięki za pomoc Mila
31 sty 19:33
Mila:
Tak:
31 sty 21:32