Rozwiąż wielomiany
azrapall: a)Dla jakich wartości parametrów p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania
x3+px2+qx+4=0 ?
b) Dla jakich wartości parametrów p,q i r liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem równania
x4+px3+qx2+rx−4=0?
31 sty 18:06
ICSP: Wzory Viete'a.
31 sty 18:07
azrapall: w przykładzie a) moje b to jest px
2 
bo nie do końca wiem ja je zastosować
31 sty 18:13
ICSP: b?
31 sty 18:13
azrapall: czy wyciągnąć x przed nawias ale wtedy mam 4 poza nawiasem ? nie rozumiem tego
31 sty 18:14
azrapall: o który wzór dokładnie chodzi na sume pierwiastków ?
31 sty 18:14
===:
a) (x−2)
2(x+1)=0 wymnóż i masz współczynniki p i q
31 sty 18:17
ICSP: rozpisujesz wszystkie III wzory Viete'a. Podstawiasz dane i wyliczasz p oraz q.
Tutaj nie ma nic trudnego.
31 sty 18:19
===:
b)
x
4+px
3+qx
2−4=0
(x−1)
3(x−

)=0
31 sty 18:31
azrapall: przykład "a" wyszedł mi (wyliczyłem z wzorów Viete'a ) ale w przykładzie "b" nie idzie ich
chyba zastosować ? prosze o jeszcze jakies wskazówki bo chciałbym rozwiązać to zadanie i
wpełni zrozumieć o co chodzi
31 sty 18:43
ICSP: b) :
x1 + x2 + x3 + x4 = − p
x1x2 + x1x3 + x1x4 + x2x3 + x2x4 + x3x4 = q
x1x2x3 + x1x2x4 + x1x3x4 + x2x3x4 = −r
x1x2x3x4 = −4
oraz :
x1 = x2 = x3 = 1
31 sty 18:46