| √5 | √7 | 1 | 1 | |||||
Wykaż, że log3 | − log7 | = − | a + b + | , jeśli : | ||||
| 5 | 84 | 2 | 2 |
| b | ||
Może należy skorzytsac ze wzoru loga | = logab−logac | |
| c |
| √5 | √7 | |||
log3 | − log7 | = log3 √5 − log3 5 − log7 √7 + log7 84 = | ||
| 5 | 84 |
| 1 | ||
= log3 √5 − a − | + log7 (12 * 7) | |
| 2 |
| 1 | ||
log3√5 = | log35 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
a − a − | log7 7 + log7 12 + log7 7 = | a − a − 1 + b + 1. | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
log3 5 − log3 5 − | + log7 12 + log7 7 = − | log3 5 − | + b + 1 = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
− | a + b + | |||
| 2 | 2 |