rozwiąż równanie wielomianowe
azrapall: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x−1 wynosi 3. Wyznacz wzór tego wielomianu.
31 sty 17:56
ICSP: w(x) = a(x−2)3 oraz w(1) = 3.
Podstawić i wyliczyć współczynnik a.
31 sty 17:57
matus66: jaki to jest zapis (wzór ?)
31 sty 18:00
ICSP: np ten który podałem : w(x) = a(x − 2)3.
31 sty 18:02
azrapall: ale skąd się wziął

bo chciałbym dokładnie wiedzieć żeby w przyszłości móc go wykorzystać

(tzn skąd wiesz że przed nawiasem jest "a" które trzeba wyliczyć ?
31 sty 18:07
ICSP: Tak wygląda postać iloczynowa wielomianu.
Postać ogólna :
w(x) = ax3 + bx2 + cx + d
Jeśli mamy dane pierwiastki x1 , x2 , x3 to postać iloczynowa wygląda następujaco :
w(x) = a(x − x1)(x − x2)(x − x3)
W szczególności gdy x1 = x2 = x3 mamy
w(x) = a(x − x1)3
31 sty 18:11
azrapall: ok Wielkie Dzięki za odpowiedź
31 sty 18:16