Funkcja
Natka: PROSZĘ o pomoc z tym zadaniem
1. Funkcja f określona jest wzorem f(x)√5+x +√x+ √5−x
a) Wyznacz dziedzinę funkcji f.
b) Sprawdź czy liczby f(1), f(4) są wymierne.
c) Uzasadnij, że f(3)=√3(√6+1)
19 gru 19:37
Godzio: pomoge
19 gru 19:38
Godzio:
a)
5+x≥0 => x≥5
x≥0
5−x≥0 => x≤5
=> Df:<0,5>
b)
f(1) = √6 + √1 + √4 = √6 + 1+2=3+√6 odp: NIE
f(4) = √9 + √4 + √1 = 3+2+1=6 odp: TAK
c) f(3) = √3+5 + √3 + √5−3 = √8 + √3 + √2 = 2√2 +√2 + √3 = 3√2 + √3 =
√2*32 + √3 = √18 + √3 = √3(√6+1)
19 gru 19:43
Borys:
5+x≥0 => x≥5
No, no
20 gru 00:06
mateusz: 5+x≥0 => x≥−5
No, no
To zmienia dziedzine Df:<−5,5>
20 gru 10:05