Granica ciągu
Karolka: Granica ciągu:
x→
∞
Trzeba pod pierwiastkiem wyciągnąć n
2 przed nawias a następnie n przed pierwiastek?
Potem wychodzi:
31 sty 16:47
ICSP: | | √n2 + 5 − n | |
= |
| . |
| | √n2 + 2 − n | |
Funkcja jest stała, więc granica w niskończoności jest równa wartości funkcji.
31 sty 16:51
Karolka: | | 5 | |
Jak mam dojść do tego że granica to |
| ? |
| | 2 | |
31 sty 16:56
Jack: usun niewymiernosci
31 sty 17:02
Jack: | √n2+5−n | | √n2+5+n | | √n2+2+n | |
| * |
| * |
| = |
| √n2+2−n | | √n2+5+n | | √n2+2+n | |
| | 5√n2+2 + 5n | |
= |
| |
| | 2√n2+5 + 2n | |
| | 5√n2+2 + 5n | | 10n | | 5 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 2√n2+5 + 2n | | 4n | | 2 | |
n−>∞ (bo u Ciebie jest
x wiec nwm jak chcesz to obliczyc)
31 sty 17:09
Karolka: ehh przepraszam, z rozpędu. Chodziło oczywiście o ciąg.
31 sty 17:14
Karolka: Ok, rozumiem. Dziękuję za pomoc
31 sty 17:20