pomocy
kate97: Dana jest funkcja f(x)=cosx oraz funkcja g(x)=f(1/2*x). Rozwiąż równanie f(x)=g(x).
Czy potrafi ktoś to zrobić? pomocy
31 sty 16:37
Jerzy:
funkcja g(x) niejasna
31 sty 16:38
yht:
| | 1 | |
zapewne chodzi o to że g(x)=cos |
| x |
| | 2 | |
cos 2t = cos t
2cos
2t−1=cos t
2cos
2t−cos t − 1 = 0
cos t = p, p∊<−1,1>
2p
2−p−1=0
Δ=(−1)
2−4*2*(−1)=1+8=9 →
√Δ=3
| | 1 | |
cos t = − |
| lub cos t = 1 |
| | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
t=− |
| +2k*π lub t= |
| +2k*π lub t=2k*π |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
2x=− |
| +2k*π lub 2x= |
| +2k*π lub 2x=2k*π |
| | 3 | | 3 | |
dzielimy równania obustronnie przez 2
| | π | | π | |
x=− |
| +k*π lub x= |
| +k*π lub x=k*π |
| | 3 | | 3 | |
31 sty 16:46
kate97: super dziękuje bardzo
31 sty 16:54
Bartosz: Pod koniec pojawił się błąd.
Zamiast podstawić (1/2)x pod t, podstawione jest 2x.
26 lut 14:37
wredulus_pospolitus:
inne podejście:
cosx = cos(x/2)
cosx − cos(x/2) = 0
−2sin(3x/2)cos(x/2) = 0
cos(x/2) = 0 −−−> x/2 = .... −−−> x = ....
sinx(3x/2) = 0 −−−> 3x/2 = ... −−−−> x = ....
26 lut 15:33
wredulus_pospolitus:
poprawka −−− −2sin(3x/2)sin(x/2) = 0
26 lut 15:34