funkcje wykładnicze
to ja;): | | 1 | |
może mi ktoś wytłumaczyć jak określić monotoniczność funkcji f(x) = ( |
| ) x |
| | √2 | |
19 gru 19:24
Li :
f(x)= a
x dla a >1 −−−− jest rosnąca w całej dziedzinie
dla a €(0,1) −− jest malejąca w całej dziedzinie
więc ta funkcja jest malejąca
19 gru 19:39
to ja;): dziękuje bardzo

mam jeszcze jedno pytanko jak narysować funkcję g(x) = 5 − x
19 gru 19:51
Godzio:
podstaw 2 punkty pod x zaznacz w układzie współrzędnych i poprowadź linie ( jeśli chodzi o
funkcje liniową)
19 gru 19:54
to ja;): o wykładniczą
19 gru 19:55
Godzio: to chyba Ci chodziło o taki zapis :
g(x) = 5−x ?
19 gru 19:58
to ja;): w książce jest napisane 5 − x
19 gru 19:59
to ja;): miałeś chyba rację, to jest funkcja liniowa
19 gru 21:04
Godzio:
19 gru 21:05