Pytanie do układu równań
Toma: Mam takie pytanie odnośnie tej odpowiedzi. Jak pozbyto się tej 3 przy skrcaniu przez 2

I skąd wzięło się: 2(m − 6) − m + 4
Proszę o odpowiedź
No to rozwiążemy inaczej 1) pomnożyć przez −2
−4x −6y = −8
4x +my= 2m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2(m−4)
= (m−6)y = 2m −8 to y = −−−−−−−−−−−
m − 6 gdzie m≠6
2x = 4 − 3y
2(m− 4) m−4 bo skrócone przez 2
2x = 4 − 3( −−−−−−−−− ) x= 2 − −−−−−−−−
m − 6 m − 6
2(m − 6) − m + 4 m − 8
x = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−
m − 6 m − 6
teraz analiza liczby rozw.
gdy m= 6 −− układ sprzeczny ( bo zero by było w mianowniku)
gdy m ≠ 6 −−− jedno rozw. czyli układ oznaczony
dla żadnego m nie będzie nieoznaczony( czyli niesk. wiele rozw.
bo jednocześnie nigdy nie otrzymamy zera i w liczn. i w mianown.
tyle!