123
TMS: oblicz grance
jak się za to zabrać ?
31 sty 15:55
Jerzy:
a do czgo zmierza x ?
31 sty 15:57
TMS: do zera
31 sty 16:09
Jerzy:
zastosuj regułę H
31 sty 16:11
TMS: czyli policzyć granicę pochodnej ?
pochodna to ?
31 sty 16:22
Janek191:
Źle policzona pochodna mianownika.
31 sty 16:26
TMS: x(1−cosx)'
to jest iloczyn ?
x' * (1−cosx) + x* (1−cosx)' =
1*(1−cosx) + x(0−−sinx)
(1−cosx)+xsinx
w której linijce mam błąd ?
31 sty 16:30
Jerzy:
a do napisałeś 16:22 ?
31 sty 16:39
TMS: mój błąd
czyli mam
tylko nadal nie wiem jak i z tego policzyć ?
31 sty 16:43
Jerzy:
| | 0 | |
masz dalej [ |
| ] .... dalej reguła H |
| | 0 | |
31 sty 16:43
Jerzy:
i popraw licznik na: cosx − 1
31 sty 16:44
TMS: czyli tą regułę mogę stosować do skutku ?
teraz mi wyszło:
z sinusem chyba bym się uporał ale nie wiem co z cos ?
31 sty 16:49
TMS: jak do tego podstawiam 0 to wychodzi 0/1 czyli odp to będzie 0 ? koniec ?
31 sty 17:12
TMS: ?
31 sty 17:32
31 sty 17:35
TMS: dobrze tą pochodną policzyłem
31 sty 17:42
ICSP: pochodna dobrze.
31 sty 17:44
TMS: sin 0 = 0
cos 0= 1
podstawiałem
31 sty 17:45
ICSP: x = 0
31 sty 17:45
TMS: i granica to 0. to będzie odpiwedz ?
31 sty 17:50
31 sty 17:52
TMS: czyli będzie 0/0
i co dalej nie wiadomo
31 sty 17:55
ICSP: Znów H.
31 sty 17:55
TMS: −1/3 ?
31 sty 18:01
ICSP:
31 sty 18:01
TMS: super dzięki bardzo
a ctgx−1/x też H robić ?
31 sty 18:05
ICSP: zapisz porządnie.
31 sty 18:07
31 sty 18:15
ICSP: sprowadź do wspólnego mianownika i H.
31 sty 18:18
TMS: jakieś cuda mi wychodzą
wsp mianownik
pochodna
dobrze ?
31 sty 18:40
31 sty 18:45
TMS: to jest moja poprawiona czy moja jest dobra a ta zapisana w innej postaci ?
31 sty 19:02
ICSP: Dobrze policzyłeś.
31 sty 19:05
TMS: a ten Twój zapis skąd się wziął ?
31 sty 19:08
ICSP: Rozpisz ctgx i sprowadź wyrażenie do wspólnego mianownika.
31 sty 19:08
31 sty 19:12
TMS: aa ze wzoru zamieniłeś ok
31 sty 19:17
TMS: kurde nadal wychodzi 0 w mianowniku
policzyłem z tego pochodną
31 sty 19:20
ICSP: [sin2x]' = ?
31 sty 19:30
TMS: w mianowniku wyszła pochodna sin2x czyli 2sinx*cosx tak ? zamieniłem to z tego samego wzoru
31 sty 19:41
ICSP: mianownika się nie czepiam.
Źle policzyłeś pochodną licznika, a konkretniej funkcji sin2x.
31 sty 19:43
TMS: chodzi Ci o tą 1/2 ?
teraz >?
31 sty 19:48
ICSP: Teraz
31 sty 19:52
TMS: wraz jest sin 0 czyli 0
31 sty 19:53
TMS: a 0/1 to oznaczone nie

Policzyłem jeszcze raz pochodną
granica to 0 ?
31 sty 19:55
ICSP: 
. Granica to 0
31 sty 19:57
TMS: uff dzięki mam jeszcze przykład
liczę pochodne
Jak wygląda ? bardzo źle ?
31 sty 20:10
31 sty 20:13
31 sty 20:18
ICSP: ile wyszła ta pierwsza granica którą dziś liczyłeś ?
31 sty 20:20
TMS: − 1/3
31 sty 20:21
31 sty 20:23
TMS: wykorzystałeś z poprzedniego przykładu

sprytnie
mam jeszcze ostatni przykład z granic:
dobrze ?
31 sty 20:32
ICSP: dobrze.
31 sty 20:34
TMS: super, dziękuje Ci bardzo za pomoc
31 sty 20:37
TMS: a jak się rozprawić z takim czymś ?
31 sty 21:43
ICSP: przemnóż licznik i mianownik przez 3 + √9 − 2x.
31 sty 21:45
Jerzy:
naucz się podawać, gdzie zmierza x ( od tego zależy granica)
31 sty 21:45
31 sty 21:51
Jerzy:
możesz skorzystać z reguły H
31 sty 21:57
TMS: niestety 0/0 tylko nie wiem co dalej z tym działac
31 sty 21:57
Jerzy:
po H ... = lim3cos3x*√9 − 2x = 3*3 = 9
31 sty 22:05
TMS: wszystko ok tylko wkrada mi się gdzieś 1 błąd 1/2 mam niepotrzebne
chyba przy liczeniu pochodnej
(
√9−2x)'=
(9−2x)
1/2=
31 sty 22:20
Jerzy:
razy pochodna funkcji wewnętrznej, czyli: *(−2)
31 sty 22:22
Jerzy:
mnie uciekł "−" ... pwinno być : ...lim[3cos(3x)*(−√9−2x)]
31 sty 22:25
TMS: mam wyszło

a jak sobie mogę poradzić z całką
31 sty 23:07
Jerzy:
W liczniku wstaw jedynkę trygonometryczną
31 sty 23:10
TMS: niestety nadaj nie mam pomysłu co dalej
31 sty 23:20
TMS: /
1 lut 00:18
ICSP: Pomnóż licznik i mianownik przez sinx. Potem podstaw t = cosx. Dostaniesz w ten sosób całkę z
funkcji wymiernej.
1 lut 00:28
TMS:
t=cosx
dt=sinx dx
sinx mi zostaje
1 lut 00:34
ICSP: | | sinx | | dt | |
= ∫ |
| dx = | t = cosx | = ∫ |
| = ... |
| | sin6x | | (t2 − 1)3 | |
Dalej stosujesz rozkład na ułamki proste. Będzie dużo roboty, ale powinno wyjść.
1 lut 00:37