jak
pies: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |(x − p)2 +2p| dla p = −2. Dla jakich wartości parametru p
równanie f(x) = 6 ma dokładnie 3 rozwiązania?
2 czesc zad..dlaczego 2p=−6 ? dlaczego nie rozumiem

i dlaczego nie np=6 ?
31 sty 15:17
Jerzy:
jeżeli tam jest: (x − 2)*2 + 2p , to nigdy nie będzie 3 rozwiazań,
czyba,że jest: (x − p)2 + 2p
31 sty 15:26
pies: to drugie oczywisci

ale odpowiedz
31 sty 15:44
Jerzy:
dokładnie trzy, gdy rzędna wierzchołka paraboli bedzie wynosiła − 6
31 sty 15:46
pies: no wlasnie dlaczego −6 a dlaczego dla 6 ?takze ....co to rzedna ? to jest q ?
31 sty 15:50
Jerzy:
bo po odbiciu względem osi OX wierzchołek będzie miał rzędną 6
31 sty 15:59
pies: nie rozumiem dlaczego po odbiciu
31 sty 16:00
pies: ale kto go odbil
31 sty 16:03
Jerzy:

tu masz przykład wykresu funkcji: f(x) = |x
2 − 2x − 3I
i równanie f(x) = 4 ma dokładnie 3 rozwiazania
31 sty 16:05
pies: no ale to wiem co dalej
31 sty 16:08
5-latek: Napisz najpierw wzor f(x) dla p=−2
31 sty 16:12
pies: I(x+2)2−6I
31 sty 16:18
pies: I(x+2)2−4I dla p=−2 i co ?
31 sty 16:18
pies: pomozcie
31 sty 16:22
5-latek: Widzisz ze to co jest w module to postac kanoniczna fukcji kwadratowej czyli możesz odczytac
już wspolrzedne wierzchołka tej paraboli w srodku modulu xw=p=−2 i yw=q=−6
No to teraz y=(x+2)2−6 zamien na postac ogolna y= ax2+bx+c i policz miejsca zerowe tej
funkcji
Majac wspolrzedne wierzchołka i miejsca zerowe narysyjesz wykres funkcji y=x+2)2−6
Ale Ty masz f(x)=|(x+2)2−6| wiec te czesc wykresu y=(x+2)2−6 co jest pod osia Ox odbijasz
nad os OX rysuj
31 sty 16:24
5-latek: popraw sobie zamiast (−6) na (−4) bo zasugerowałem się Twoim wpisem
31 sty 16:26
31 sty 16:32
5-latek: Masz narysować wykres tej funkcji f(x) dla p=−2
czego nie rozumiesz z tego co napisałem ?
31 sty 16:33
pies: ale co to ma wpolnego z p=−2 ? bo to oddzielne zad ....a tak moze byc jak napisaelm to wogole
ma sens?
31 sty 16:35
5-latek: Z czy ma sens −2=4 ?
31 sty 16:37
pies: no taka na krzyz wiesz ....skoro dla −2=4 to dla jakiegos x=6
31 sty 16:45
5-latek: Przeciez nie zrobiles 1 części zadania czyli nie narysowales wykresu f(x) dla p=−2
Wiec to zrob najpierw
31 sty 16:48
pies: przeciez wyzej jest narysowany
31 sty 17:01
5-latek: A czy (x+2)2−4 rowna się x2−2x−3?
Wiec czy to będzie ten sam wykres ?
31 sty 17:07
pies: no chyba ej ...no wytlumacz dlaczego 5latku dlaczego jest=−6 a nie 6 skoro y= |(x − p)2 +2p|
31 sty 17:09
pies: nie kaz rysowac bo nei umiem
31 sty 17:13
pies: 5 latku
31 sty 17:24
5-latek:

No nie będzie ten sam wykres bo (x+2)
2−4= x
2+4x+4−4=x
2+4x
Wic czarny to wykres y=x
2+4x
wiec masz wierzchołek tej funkcji y
w=q=−4
Ty masz narysować wykres funkcji f(x)=|(x+2)
2−4|= |x
2+4x| (zielony )
Wie zobacz dla p=−2 f(x)=|(x−p)
2+2p| ma 3 rozwiązania
teraz f(x)=6 i maja być 3 rozwiązania
czyli funkcja y=(x−p)
2+2p (ta która jest w module musi mieć wspolrzedna y
w=q=−6
czyli 2p=−6 czyli p=−3
To dla p=−3 mam
y=(x+3)
2−6 (niebieski
Treraz rysuje f(x)=|(x+3)
2−6)| i f(x)=6 i ma mieć 3 rozwiązania
Narysuje w osobnym poscie
31 sty 17:40
5-latek:

bo zobacz dalej
f(x)=|(x+3)
2−6| (czerwony ) Widzisz ze masz 3 rozwiązania
Widzisz ten caly pic polegana tym ze jak rysujesz y=|f(x)| to co [pd osia OX odbijasz nad os
OX bo przecież wartość bezwzgledna nie może być ujemna
31 sty 17:46
5-latek: I teraz tak żeby funkcja f(x)=|x−p)2+2p| miała wierzchołek w yw=6 to funkcja (x−p)2+2p musi
mieć wierzchołek w y=−6 dla tego je 2p=−6
31 sty 17:53
utem:
f(x)=(x−p)2+q to jest postać kanoniczna trójmianu kwadratowego
(p,q) współrzędne wierzchołka paraboli
W Twoim zadaniu
f(x)=(x−p)2+2p to jest postać kanoniczna trójmianu kwadratowego, a=1
Parabola skierowana do góry
(p,2p) współrzędne wierzchołka paraboli
Aby równanie:
|(x−p)2+2p|=6 miało trzy rozwiązania to wierzchołek o współrzędnych:
(p, 2p)
musi znajdować się pod osią OX, wtedy po odbiciu wykresu ( paraboli) względem osi OX będą 3
rozwiązania, jak na rysunku Jerzego i 5−latka.
Jeżeli wierzchołek jest pod osią OX to 2p<0
|2p|=6⇔2p=6 ( nie odpowiada warunkom zadania) lub 2p=−6
⇔p=−3
Wtedy masz wzór :
f(x)=|(x−(−3))2+2*(−3)|⇔
f(x)=|(x+3)2−6|
Jak wykonać taki wykres już tłumaczyłam.
Czytaj dopóki nie zrozumiesz, potem możesz zadać pytanie.
I jeszcze jedno:
W(−3,−6)
x=−3 odcięta
y=−6 rzędna.
31 sty 18:34
5-latek: Mysle ze kolega podziekuje za odpowiedz
31 sty 18:38
pies: ej dlaczego dla p=−2 sa 3 rozwiazania ?
31 sty 18:48
pies: nic nie zrozumialem z tego ...dlaczego musi byc pod osia zeby po odbiciu ...wszystko to bbez
sensu
31 sty 19:00
5-latek: No niestety ja to widze tak
Dopóki nie nuczysz się rysować takich wykresow funkcji to bardzo trudno będzie CI to pojac
Ja mysle ze Ty jesteś maturzysta wiec powinieneś już umiec .
p=−2
wiec f(x)= |(x−(−2))2−2*(−2)|=|(x+2)2−4|
Narysuj wykres tej funkcji
31 sty 19:00
pies: nie nie nie cos sie uczepil tego p=−2 ....umiem rysowac tylko nie rozumiem tego wszystkiego
dziwnych wnioskow ...i skad mam wiedziec ze dla p=−2 sa 3 rozwiazania?
31 sty 19:02
pies: przeciez z rysunku nie odczytuje gdzie to p sie znajduje
31 sty 19:03
5-latek: No wlasnie należy odczytac z wykresu
A o p=−2 to TY pytales wiec odpisuje
31 sty 19:06
pies: ja nie chce p=−2

ale dlaczego dla tego p =−2 sa 3 rozwiaazania?
31 sty 19:15
pies: aaaa zadne takie jest zad:

f(x) = |(x − p)
2 +2p| Dla jakich wartości parametru p
równanie f(x) = 6 ma dokładnie 3 rozwiązania
31 sty 19:50
pies: to ja zadlaenim pytanie ale nikt nie odpowie
31 sty 20:42
pies: nie rozumiem po co to wszystko? no od(−2,+00) jest 2 rozwiazania
31 sty 20:44
pies: jestem glupi

eee dlaczego −2p=6
31 sty 21:29
pies: ale po co ty wogle rysowalas na dole wierzcholek ?
31 sty 21:36
Jerzy:
bo tam leżał , przed nałożeniem modułu
31 sty 21:39
pies: nie no ja nic z tego nie rozumiem ....jest wzor f(x) = |(x − p)
2 +2p| i f(x) = 6 ma 3
rozwiązania
napiszesz w podpunktach

takich ogolnych bardzo co po pokeli sie robi
31 sty 21:41
Mila:
Zostaw na razie to zadanie, rozwiązuj inne z funkcji,
to w końcu opanujesz własności funkcji i wrócimy do tego zadania.
31 sty 21:43
pies: ale to skomplokowane
31 sty 21:44
Mila:
31 sty 21:45
pies: ja wszystko rozumiem ale nie rozumiem ....no umiem to robic ale nie wiem dlaczego ...ej a
dlaczego dla p = −2 sa 3 rozwiazania skad to odczytalas
31 sty 21:45
Jerzy:
na początek musisz rozumieć, jak powstaje wykres funkcji: y = If(x)I
31 sty 21:47
pies: no wiem jak odbija sieej a
dlaczego dla p = −2 sa 3 rozwiazania skad to odczytalas
31 sty 21:48
pies: ej tylko to odpowiedz prosze juz nie bede pyπtal
31 sty 21:57
Jerzy:
już Ci to pisałem o 15:59 , aby po odbiciu wierzchołek miał rzędną 6 ,
to przed odbiciem musi mieć −6
31 sty 22:01
5-latek: Ile to jest ?
|2p|= |2*(−2)|= |−4|= ile ?
31 sty 22:02
pies: ale nie o to pyπam dlaczego dla p=−2 sa 3 rozwiazania
31 sty 22:03
5-latek: odpowiedz na moje pytanie
31 sty 22:04
pies: ale to troche bez sensu dlaczego ta linia pozioma jest w y=6

0
o
31 sty 22:05
kyrtap: nie lepiej tego typu zadania z wykresu odczytać? tak jak Pani Mila rysuje, wszystko na tacy
widać jeśli wiemy że parametr p to rodzina prostych równoległych do osi OX
31 sty 22:05
pies: ale dlaczego dla takiego wzoru ?|2p|= |2*(−2)|= |−4|
31 sty 22:06
pies: ale p to ta kreska pozioma tak ? jak jest np x2+3=m to proste wiadomo dla jakiego m jest
iles tam rozwiazan ale tu jest |(x−p)2+2p|=6 a nie tak jak wyzej
31 sty 22:08
5-latek: Jestes naprawdę ciezki przypadek .
Pytasz caly czas o p=−2
Podstaw do wzoru na f(x) p=−2 i narysuj wykres tej funkcji
jeśli tego sam nie zrobisz to nie zrozumiesz tego . Trudno .
ja ide spac bo jutro rano do pracy
31 sty 22:09
pies: dobranoc

slodkich snow
31 sty 22:09
pies: ale ja nie mam obliczac dla p=−2
31 sty 22:10
pies: ojoj lekam sie

ale ja umiem wszystko robic rysowac itd..
31 sty 22:14
pies: Dla p=−3 są trzy rozwiązania, nie widzisz na rysunku? no tego nie widac na rysunku dla p=−2 sa
2 rozwiazania
31 sty 22:15
5-latek: Napisz na którym rysunku to widać
31 sty 22:16
pies: na ostatnim rys.jest wykres niebieski ale nie wiem jak z tego odczytywac ile ma rozwiazan dla
p...bo ja umiem tylko odczytywac jak jest np x2=p a tu tak nie jest
31 sty 22:19
5-latek: czyli z godz 22:02 . Dobrze
To teraz mamy taki wzor f(x)= |(x−p)2|+2p|
Napisz jaki będzie wzor funkcji dla p=−2 i dla p=−3
czy te wzory będą takie same ?
Jutro wrócimy do tego zadania
31 sty 22:22
pies: ok ...dziekuje dobranoc
31 sty 22:24
pies: 0 0
31 sty 22:37
pies: dlaczego jak zmienie wartosc p na wartosc wierzcholka to f bedzie miec 3 rozwiazania
31 sty 22:38
pies: i przeciez z wykresu nie da sei odczytac p
31 sty 22:38
kyrtap: pies czasami warto coś zostawić i później do tego wrócić z innym spojrzeniem
31 sty 22:59
pies: piesek ma sie poddac
1 lut 17:15
5-latek: To zadanie ma dwa podpunkty . ja tak to rozumiem
Jeden to dla f(x) =|(x−p)2+2p| narysować wykres tej funkcji dla p=−2
Wiec dla p=−2 f(x)= |(x+2)2−4|
Teraz pytanie
Czy wiesz jak narysować wykres funkcji f(x)=| (x+2)2−4| majac funkcje (x+2)2−4 ?
czekam
1 lut 17:31
pies: tak wiem jak mozna podstawiac liczby pod x albo odbic to co pod osia x
1 lut 17:35
5-latek: To oznacza ze nie wiesz .
mamy taka postac tej funkcji
y=(x+2)2−4
Teraz pytanie
jak to jest postac i co możemy z niej odczytac ?
1 lut 17:39
5-latek: Podpowiem
mamy postac ogolna , iloczynowa i kanoniczna .
Która to jest ?
1 lut 17:42
pies: kanoniczna
1 lut 17:46
pies: ale mozna narysowac podstawiajac albo to co pod osia x odbic
1 lut 17:47
5-latek: Dobrze . Postac kanoniczna
Z postaci kanonicznej możemy odzcytac wspolrzedne wierzchołka paraboli
mamy y=(x+2)2−4 (odczytaj te wspolrzedna
czekam
1 lut 17:49
pies: np p=−2 a q=−4
1 lut 17:58
5-latek: Dobrze
p=−2 i q=−4
mamy już jeden charakterystyczny punkt wykresu
Brakuje jeszcze miejsc zerowych
Obliczmy je
(x+2)2−4=0
x2+4x+4−4=0
x2+4x=0 (rozwiąż to równanie
1 lut 18:09
pies: x(x+4)=0
x=0 vx=−4
1 lut 18:12
5-latek:

Dobrze
No to teraz możemy już narysować wykres funkcji y=(x+2)
2−4 (czarny wykres to jest
My jednak mamy narysować wykres funkcji
f(x)= |(x+2)
2−4|
Ten czerwony punkt to wspolrzedne wierzchołka y=(x+2)
2−4
czy wiesz gdzie on teraz powedruje (czyli jakie będą wspolrzedne wierzchołka dla f(x)=
|(x+2)
2−4| ?
1 lut 18:20
pies: wsp w=4 no odbije sie to co pod osia do gory : −
1 lut 18:26
5-latek:

No nie
Punkt ma dwie wspolrzedne x
owa i y
owa
czyli jeśli czerony punkt oznaczymy P=(−2,−4)
Teraz jeśli go odbijemy względem osi OX to punkt symetryczny do niego będzie miał
wspolrzedne P'=(−2,4)
To teraz narysujmy na osobnym układzie wspolrzednych wykres funkcji
f(x)= |(x+2)
2−4| (niebieski wykres )
czyli to co było pod osia OX powedrowalo nad os OX
Teraz dla tej niebieskiej funkcji napisz dla jakiego y istnieja 3 rozwiązania (czyli dla
jakiego y wykres niebieski jest przeciety w 3 punktach ?
1 lut 18:38
pies: dla y=4
1 lut 18:39
5-latek: I bardzo dobrze
No to teraz napisz ile wynosila wspolrzedna yowa wierzcholka przed odbiciem ?
1 lut 18:44
pies: −4
1 lut 18:48
5-latek: Teraz się dobrze przypatrz temu rysunkowi
Przed odbiciem yw=−4 po odbiciu yw=4 i ma 3 rozwiązania .
czy już cos swita ? Pomysl
czyli dla p=−2 f(x)=|(x−p)2+2p| ma 3 rozwiązania
Teraz zobacz yw= 2p=2*(−2)=−4 i po odbiciu dostajesz yw'=4
Na tym zakończymy ten pierwszy podpunkt
1 lut 18:56
pies: no ale co dalej ? 0−0
1 lut 19:00
5-latek:

Drugi podpunkt
Dla jakiej wartości parametru p równanie f(x)=6 ma 3 rozwiązania
czyli prosta y=6 ma przecinac wykres f(x)=|(x−p)
2+2p| w 3 punktach
Wiec wspolrzedna y
owa wierzchołka po odbiciu y
w=6
Wobec tego wspolrzedna y
w przed odbiciem musi wynosic y
w=−6
czyli y=(x−p)
2+2p
y
w=2p=−6 to p=−3
jeśli tego nie zrozumiesz to ja już nie potrafie inaczej CI tego wytlumaczyc
1 lut 19:13
pies: no ok ale dlaej nie rozumiem dlaczego dla p= −2 sa 3 rozwiazania
1 lut 21:28
pies: no bo przeciez dla p=−2 to jest cala funkcja....a tylko dla y=4 sa rozwiazania ...a nie dla
p=−2 to jest takie pokrecone jaaaaaa
1 lut 21:31
pies: wiem ze nic nie wiem nie bede meczyl juz ..dziekuje bardzo za pomoc
1 lut 21:49