Prawdopodobieństwo
Angela: Niech A,B⊂Ω. Zdarzenie AUB jest zdarzeniem pewnym. Oblicz P(A∩B) jeśli P(A)=2/3 oraz
P(A/B)=5/9.
31 sty 14:42
Angela: Powinno wyjsć 5/12 a mi cały czas wychodzi 1/9
31 sty 14:44
PW: A co to jest A/B? Nie stosuje się takiego oznaczenia w rachunku prawdopodobieństwa.
31 sty 15:56
Angela: Ale w treści zadania takie oznaczenie jest...
31 sty 16:32
PW: Angela, albo A\B, albo A|B.
31 sty 16:36
Angela: Aha, racja racja kreska w drugą strone A\B
31 sty 16:43
PW: A\B oznacza różnicę zbiorów − wszystko co należy do A i nie należy do B. Tak liczyłaś?
31 sty 16:55
Angela:
Właśnie tak: P(A\B)+P(A∩B)=P(A)
31 sty 17:57
Angela: Potem podstawiłam ale wynik nie wychodzi
31 sty 17:58