Jak się za to zabrać ?
NoNamee: Dane sąliczby a= √45+20√5 + √45−20√5 i b= {4+2√3} − √4−2√3.
Oblicz jakim procentem liczby b jest liczba a i zakoduj kolejne cyfry w liczbę wyrażającej
procent. Od lewej strony do prawej.
I mam 3 wolne kartki.
31 sty 14:24
5-latek: √45+20√5= √20+√25= 5+√20= 5+2√5
√45−20√5= 2√5−5
31 sty 14:31
5-latek: √4+2√3= √3+√1= √3+1
√4−2√3= √3−1
31 sty 14:36
5-latek: pierwiastek takiej postaci np. √45+20√5 jest nazywany pierwiastkiem surdycznym
Możesz go doprowadzić do prostszsej postaci stosując wzor skroconego mnożenia
31 sty 14:40
NoNamee: mam pytanie, bo jak "zwine ten wzór skróceonego mnożenia" to może mi wyjść z
√45−20√5 == 2√5−5 lub 5−2√5 ? Tak samo z √45+20√5=5+2√5 lub 2√5+5 bo jak podniose do kwadratu
to wychodzi mi to samo. Ale jak później liczę to mogą mi wyjść 2 wyniki czy źle coś robie ?
a=5+2√5+5−2√5= 10
lub
a=2√5+5 +2√5−5= 4√5
31 sty 15:49
Benny: √(a±b)2=|a±b|
31 sty 15:52
Janek191:
√45 + 20 √5 = √( 5 + 2√5)*2 = 5 + 2√5
bo
45 + 20√5 = ( 5 + 2√5)2
√45 − 20√5 = √5 − 2√5)2 = 5 − 2 √5
31 sty 16:00
5-latek: ja to sobie licze innym sposobem wiec jak mam odejmowanie to sobie zakładam ze x>y
Teraz pokaze CI na przykładzie jak zwijasz do wzoru skroconego mnożenia
masz √45+20√5 = 5+2√5 albo 2√5+5 (niewzne jak napiszsesz bo przecież dodawanie jest
przemienne
lub tak √45+20√5= √(5+2√5)2= |5+2√5|= 5+2√5 lub 2√5+5
Natomiast przy odejmowaniu już nie możesz sobie tak dowolnie napisac
Patrz
√45−20√5= √(5−2√5)2= |5−2√5|
ale teraz zobacz ze 5−2√5<0 wiec zgodnie z definicja wartości bezwzględnej |x|=−x dla x<0
mamy |5−2√5|=−(5−2√5)= −5+2√5= 2√5−5
31 sty 16:01
NoNamee: dziękuje bardzo już rozumiem
31 sty 16:04
5-latek: Ale ja napisałem bzdure
Przeciez 5−2
√5 jest >0 bo
√5≈2,23
Nie wiem czemu ja sobie ubzdurałem ze
√5≈2,7

Wiec zgodnie z definicja |x|=x będzie tak jak napisał
Janek 191 
Pozdrawiam
czyli 5−2
√5
Popraw sobie
31 sty 16:05
Janek191:
Tam w I wierszu źle napisała mi się 2. Powinno być
√45 + 20√5 = √( 5 + 2√5)2 = 5 + 2√5
31 sty 16:06
NoNamee: "ale teraz zobacz ze 5−2√5<0" czy przypadkiem 5−2√5>0

2√5 to około 4.47
,
31 sty 16:12
NoNamee: dziękuje
31 sty 16:13
5-latek:
31 sty 16:16