uklad równań
lola: | ⎧ | x2+9=4y | |
| ⎨ | y2+1=6z |
|
| ⎩ | z2+4=2x | |
31 sty 14:19
ICSP: Dodaj stronami.
31 sty 14:20
lola: x2+y2+z2=14=4y+z+2x
(x−1)2+(y−2)2+z2−6z+8=0
hm z tym 'z 'nie mam pojecia jak:(
31 sty 14:36
ICSP: 14 = 1 + 4 + 8
czy
14 = 1 + 4 + 9
31 sty 14:36
lola: ah pomylilam sie no tak
czyli bedzie jeszcze (z−3)2
a co dalej mam zrobic?
31 sty 14:42
lola: x−1=0
y−2=0
z−3=0
?
31 sty 14:43
ICSP: Kiedy :
a2 + b2 + c2 = 0
?
31 sty 14:43
Jerzy:
no i dokończ
31 sty 14:44
lola: x=1
y=2
z=3
31 sty 14:45
ICSP: Oczywiście po dodaniu stronami nie zredukowaliśmy żadnej zmiennej, więc po wyznaczeniu
rozwiażania należy sprawdzić czy jest ono prawidłowe.
31 sty 14:45
lola: po sprawdeniu nie pasuje
31 sty 14:47
ICSP: Wniosek?
31 sty 14:47
lola: jest to sprzeczne?xd
31 sty 14:48
ICSP:
31 sty 14:51