trudna granica
Iro: Ciężka granica: lim x→0+ (ln(1+x))x
Popróbowałem z liczbą e i dostałem e−2, ale poprawny wynik to 1. Kompletnie nie mam pojęcia
jak to zrobić.
31 sty 13:52
Kacper:
Pomijam pisanie limx→0+
[ln(1+x)]x=eln[ln(1+x)]x=exln(ln(1+x))=e0=1
31 sty 14:25
Jerzy:
Kacper ... w wykładniku jest nadal 0* ∞
31 sty 14:27
Iro: do tego już sam doszedłem..
| ln(ln(x+1)) | | −2x | |
| =H= U{−x2}{ln(1+x)*(1+x)=H= |
| =H=−2−x=... |
| 1x | | ln(1+x) | |
e
−2 wydaje mi się, że wszystko jest w porządku, ale wynik zły
31 sty 15:01
Benny: Nie bardzo w porządku.
| | ∞ | | 0 | |
Regułę de l'Hospitala stosujemy, gdy mamy wyrażenie [ |
| ] lub [ |
| ]. |
| | ∞ | | 0 | |
Źle policzona pierwsza pochodna.
31 sty 15:07
Iro: | | 1 | | 1 | |
pochodna z licznika,mam: |
| * |
| |
| | ln(x+1) | | 1+x | |
| | −1 | | −x2 | | 1 | |
z mianownika |
| czyli ostatecznie |
| * |
| |
| | −x2 | | ln(x+1) | | 1+x | |
Gdzie jest błąd?
31 sty 15:22
Benny: Dobra miałem jednak na myśli drugą pochodną. Tej nie zauważyłem.
31 sty 15:26
Iro: No ta, i przez ten brak jedynki nic nie wychodziło. Ogromne podziękowania dla Ciebie Benny
31 sty 15:29