parametr
Krystian: Przedyskutować rozwiazalnośc układu równań w zależności od parametru a:
ax+y=2a
x+ay=a+1
ax+ay=2
31 sty 12:54
Vuks: | ⎧ | ax+y=2a | |
| ⎨ | x+ay=a+1 |
|
| ⎩ | ax+ay=2 | |
Wykorzystaj ostatnie równanie, żeby zamienić ax i ay w dwóch poprzednich. Z tego wyjdą ci 2
równania, jedno daje x a drugie y. Potem już z górki.
31 sty 13:12
Vuks: Póki co, wyszło mi:
∞ rozwiązań dla a = 1;
brak rozwiązań dla a = 0;
3 rozwiązania dla a ∊ ℛ − {0, 1}
31 sty 13:20
Vuks: | | 2 | |
jeszcze jest 1 rozwiązanie dla a = |
| |
| | 3 | |
31 sty 13:22
Vuks: Iiii 2 rozw. dla a = −1.
Brakuje mi opcji edycji postu...
31 sty 13:23