całki nieoznaczone
Dominick: Bardzo prosiłbym o rozwiązanie dwóch całek nieoznaczonych.
a) ∫xarctgxdx
| | (cosx +5) * sinx | |
b)∫ |
| dx |
| | cos2*x +4cosx + 9 | |
31 sty 12:33
Jerzy:
a) przez części : v' = x u = arctgx
b) podstaw: cosx = t
31 sty 12:35
Dominick: czy wynik w a) to:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * x2atctgx − |
| x + |
| lnIx 2 + 1I  |
| 2 | | 2 | | 2 | |
31 sty 13:02
Jerzy:
| | 1 | |
a od kiedy: ∫ |
| dx = lnIx2 + 1I ? |
| | x2 + 1 | |
31 sty 13:09
31 sty 13:13
Jerzy:
tak
31 sty 13:19
Dominick: W b) powstanie:
| | 1 | | 5 | |
− |
| lnIcos2x + 4cosx +5I + |
| arctg(cosx + 2)2 |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 13:22
Dominick: zna ktoś odpowiedz

?
31 sty 17:03
Jerzy:
policz pochodną , to się dowiesz
31 sty 17:04