powierzchnia
MIKEs: Napisz równanie ogólne płaszczyzny stycznej w punkcie P=(e,e,1) do powierzchni o równaniu
z+ln(1/x)*ln(y/z)=0
Proszę o pełne rozwiązanie, ponieważ nie mam pojęcia jak się za to zabrać
31 sty 12:33
kyrtap:
f(x,y) = z
Równanie płaszczyzny stycznej w punkcie P(x
o, y
o, z
o)
| | df | | df | |
z = |
| (xo,yo) (x−xo) + |
| (xo,yo)(y − yo) + zo |
| | dx | | dy | |
31 sty 12:59
MIKEs: Czy mógłbyś może to rozwiązać, bo prócz policzenia pochodnych nie umiem więcej zrobić wtym
zadaniu
31 sty 13:19
kyrtap: odpowiedź masz do zadania ?
31 sty 13:23
MIKEs: niestety nie, ale głównie zależy mi na kolejnych krokach do otrzymania wyniku końcowego
31 sty 13:31
MIKEs: ktoś coś
31 sty 17:37