Środek okręgu
Angela: Okrąg przechodzi przez punkty A(−1,−2) i B(5,−2) a jego środek leży na prostej y=x+1. Wyznacz
współrzędne środka tego okręgu
31 sty 12:25
wmboczek: przecięcie symetralnej AB i danej prostej
31 sty 13:00
===:

albo
S=(x, x+1)
(x+1)
2+(x+1+2)
2=(x−5)
2+(x+1+2)
2
(x+1)
2=(x−5)
2
2x+1=−10x+25
8x=24
x=3
zatem S=(3, 4)
31 sty 13:14
Angela: W odpowiedziach jest że S(2,3)
31 sty 13:21
===:
dobrze narysowałem ... źle policzyłem

(x+1)
2=(x−5)
2
2x+1=−10x+25
12x=24 ⇒ x=2 y=3
S=(2, 3)
31 sty 13:33