213
TMS: Zbadaj zbieżność
∞
∑ (√n3+1−√n3
n=1
Jak się za to zabrać ?
31 sty 12:04
TMS: Mam kilka zadań do zrobienia na jutro może chciałby ktoś pomóc i wytłumaczyć, nawet odpłatnie
?
31 sty 12:15
Krzysiek: ∞
31 sty 12:19
piotr: | | n3+1−n3 | | 1 | |
√n3+1−√n3= |
| = |
| |
| | √n3+1+√n3 | | √n3+1+√n3 | |
31 sty 12:21
Benny: | | a2−b2 | |
@TSM zauważ, że a−b= |
| |
| | a+b | |
| | n3+1−n3 | | 1 | |
√n3+1−√n3= |
| = |
| No i tutaj już chyba widać |
| | √n3+1+√n3 | | √n3+1+√n3 | |
31 sty 12:22
piotr: | | 1 | | 1 | |
an≤ |
| a szereg o wyrazie |
| jest zbieżny, więc dany ciąg jest zbieżny |
| | n3/2 | | n3/2 | |
31 sty 12:39
TMS: Na mocy jakiej zasady tak jest ?
31 sty 21:28
Janek191:
Kryterium porównawcze.
31 sty 21:59