pochodna
Joanna: Pochodna;
Czy to bedzie:
19 gru 17:37
AS: Nie!
Przekształć funkcję do postaci potęgowej f(x) = 2*x
−1/3
a następnie oblicz pochodną według wzoru na obliczenie
pochodnej potęgi.
Wynik końcowy
19 gru 18:12
Li :
D
f : x >0
3√x= x
1/3
| | 1 | |
(x1/3)'= 13x13−1= 13x−2/3= |
|
|
| | 33√x2 | |
19 gru 18:13
Li :
Ups
sory nie doczytałam:
AS już podał rozwiązanie .
19 gru 18:16
Michał: nie...
| | 1 | | 4 | | 2 | |
f'(x)=2*(− |
| )*x− |
| =(− |
| )*3√x4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
mam nadzieję, że się nie mylę
19 gru 18:22
Michał: nie...
| | 1 | | 4 | | 2 | |
f'(x)=2*(− |
| )*x− |
| =(− |
| )*3√x4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
mam nadzieję, że się nie mylę
19 gru 18:23
Michał: uups... myliłem się...
końcowy pierwiastek jest w mianowniku a licznik wynosi −1
19 gru 18:27
Joanna: to może inaczej, pochodna z 3√x, korzystam ze wzoru funcji złożonej [f(x)]`
19 gru 18:47
AS:
Tu nie ma żadnej pochodnej złożonej.
Jest to prosta funkcja potęgowa o wykładniku ułamkowym.
Skorzystaj z wskazówki którą podałem.
19 gru 18:53
Joanna: | | | | a | |
skorzystam w takim razie z takiego wzoru na prostą pochodną: | ` = − |
|
|
| | | x2 | |
To juz chyba jest dobrze
19 gru 19:28
AS:
Przykro,ale źle.Podałem wynik a teraz rozwiązanie.
| | −1 | | −2 | |
y' = 2* |
| *x−1/3 − 1 = |
| *x−4/3 |
| | 3 | | 3 | |
| | −2 | | 1 | | −2 | |
y' = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3√x4 | | 3*x*3√x | |
19 gru 19:36
Li :
19 gru 19:40
Li :
Jeszcze Df = Df'= (0, ∞)
19 gru 19:41
AS:
Gwoli ścisłości: D = x ≠ 0
19 gru 19:49
Li :
Słusznie

bo :
3√x a nie
√x
mea culpa
19 gru 19:54
Joanna: ok, dzięki już czuję różnicę
19 gru 19:56