matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu d'Alemberta
Elwira:
Zbadaj zbieżność szeregu stosując kryterium d'Alemberta
∞
4
3n+3
∑
3
4n−4
n=1
31 sty 10:23
Vuks:
a
n+1
g =
a
n
Wystarczy podstawić i policzyć. g < 1 => zbieżny, g > 1 => rozb. g = 1 => nie rozstrzyga.
31 sty 10:30