matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg
Ofsianka:
Napisz sume częsciową podanego szeregu oraz wyznacz jego granice.
3
5
7
2n+1
+
+
+...+
+...
1
2
*2
2
2
2
*3
2
3
2
*4
2
n
2
(n+1)
2
19 gru 17:22
Li :
2n+1= ( n+1)
2
−n
2
(n+1)
2
−n
2
1
1
S
n
=
=
−
n
2
(n+1)
2
n
2
(n+1)
2
1
1
S
n
=(
1
1
−
1
4
)+(
1
4
−
1
9
)+(
1
9
−
1
16
)+...+(
−
)
n
2
(n+1)
2
1
S
n
= 1 −
(n+1)
2
to limS
n
= 1 −0= 1 n →+∞
19 gru 18:54
Ofsianka:
Dzięki wielki
19 gru 19:19