Ustalenie wzoru funkcji kwadratowej mając jej dwa punkty
Quake: Punkty A = (−3, −2) i B = (1, 18) leżą na wykresie funkcji kwadratowej o wzorze postaci f(x) =
x
2 +bx + c
Nie mam pojęcia co z tym zrobić, by ustalić wzór funkcji. Próbowałem podstawić oba punkty pod
układ równań, ale w którymś momencie gdzieś popełniam błąd.
| ⎧ | −2 = 9a − 3b + c | |
| ⎩ | 18 = a + b + c / 3 |
|
| ⎧ | −2 = 9a − 3b + c | |
| ⎩ | 54 = 3a + 3b + 3c |
|
| ⎧ | −2 = 9a + c | |
| ⎩ | 54 = 3a+ 3c |
|
52 = 12a +4c
4c = 52 − 12a / 4
52 = 12a + 52 − 12a
0 = 0
No ale to bez sensu, wzór funkcji w odpowiedziach wygląda tak: f(x) = x
2 + 7x + 10
31 sty 08:22
pipa: rozwiąż
4 = 9 −3b +c
182 = 1 +b +c
31 sty 08:42
Krzysiek: 9−3b+c=−2
1+b+c=18
b+c=17
−b−c=−17
9−3b+c=−2
−3b+c=−11
−4b=−28 b=7
7+c=17
c=10
f(x)=x2+7x+10
31 sty 08:43
Quake: Dziękuję, ale czy w każdym przypadku tego typu mogę podstawić a=1?
31 sty 08:58
Krzysiek: W zadaniu jest tak: x2+bx+c, czyli a=1
31 sty 09:02