dt | ||
a) ∫ | ||
5t2 − 4 |
4x3 | ||
b) ∫ | ||
x4 − 1 |
1 | ||
c) ∫(7x3 + 6x + | + 4)dx | |
x2 |
4 x3 dx | ||
∫ | = ln I x4 − 1} + C | |
x4 − 1 |
dt | 1 | dt | 1 | dt | ||||||
a) ∫ | = | ∫ | = | ∫ | = | |||||
5t2−4 | 5 | t2−45 | 5 | (t−√45)(t+√45) |
A | B | |||
= ∫ | + | dt ≈≈ | ||
t−√45 | t+√45 |
√5 | √5 | √5 | ||||
A = | = | , B = − | ||||
2√4 | 4 | 4 |
|
| |||||||||||||||||||||
≈≈ ∫ | + | dt = | ||||||||||||||||||||
t−√45 | t+√45 |
√5 | 1 | 1 | ||||
= | (∫ | dt − ∫ | dt) = | |||
4 | t−√45 | t+√45 |
√5 | ||
= | (ln|t−√45| − ln|t+√45|) = | |
4 |
√5 | t−√45 | |||
= | ln| | | | ||
4 | t+√45 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |