rłwnanie logarytmiczne
poprawkowicz: jak rozwiązać ?
ln4x=−4xln3x
czyli
lnx=−4x
i co dalej ?
31 sty 01:02
jakubs: Zastanów się, czy to jest poprawne co napisałeś
31 sty 01:05
poprawkowicz: a nie ?
31 sty 01:08
PW: A podzieliłeś przez ...
31 sty 01:11
poprawkowicz: ln3x
31 sty 01:27
poprawkowicz: pierwotnie mam obliczyć monotoniczność xln4x
31 sty 01:29
31 sty 01:31
poprawkowicz: ja wiem jak się oblicza monotoniczność ! Poza tym już policzyłem pochodną i przyrównałem do
zera, nie każdy chyba to widzi ... Mam problem tylko z policzeniem miejsc zerowych lnx=−4x
31 sty 01:39
poprawkowicz: sorrry źle zrobiłem pochodną teraz mam wyrażenie xlnx=−4 ale dalej nie wiem co poczynić
31 sty 01:43
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = ln4 x + x*4 ln3 x* |
| = ln4 x + 4 ln3 x = ln3 x *( ln x + 4) = 0 ⇔ |
| | x | |
⇔ ln
3 x = 0 lub ln x = − 4 ⇔ x = 1 lub x = e
−4
31 sty 01:48
poprawkowicz: dzięki bardzo
31 sty 01:53