informatyka proste zadania bity
holek: wytłumaczy mi ktoś jak to się rozwiązuję po kolei ?

p.s wiem,że to jest forum informatyczne ale warto spróbować

#include <stdio.h>
#include <iostream>
using namespace std ;
int main()
{
int b=12,c=6;
b|=16;
b|=c;
c=b<<2;
b|=5;
b>>=3;
cout<<b<<endl;
cout<<c;
return 0;
}
31 sty 00:29
31 sty 00:30
jakubs: W czym problem ? Czego dokładnie nie rozumiesz ?
31 sty 00:31
Kejt: Poprawka, to nie jest forum informatyczne

(zapewne literówka)
Nie rozumiesz jak działają operatory logiczne? Czy w czym rzecz?
31 sty 00:34
holek: źle przesuwałem c=b<<2; teraz wszystko się zgadza
dzięki
31 sty 00:39