Kot: I. Ojciec i matka mają razem 70 lat. Ojciec ma 2 razy tyle lat, ile matka miała wtedy,
kiedy on miał tyle lat, ile ona ma teraz. Ile lat ma ojciec, a ile matka?
II. Dla jakiej wartości parametru m układ równań ma: a) jedno rozwiązanie b) brak
rozwiązań c) nieskończenie wiele rozwiązań.
3x-y=4
{
2x+my=m+1
30 paź 12:48
nikifor: x ---wiek mamy
y --- wiek taty
y - x -- różnica wieku
ponieważ z treści zad wiemy ,że ojciec jest starszy od mamy
układamy równania
x +y =70
y = 2 [ x - ( y - x)]
rozwiąz ten układ równań
30 paź 19:25