Potegi
Pp: Gdy jest rownianie x4+x2+5
T=x2
I gdy podstwie 't', to wyjdzie:
t2+t+5
I tu mam pytanie, czy te potęgi gdzie powstaje t2 się dodaje czy mnoży?
31 sty 00:15
Pp: Czyli 2+2 czy 2×2?
31 sty 00:16
Janek191:
Tu nie widzę żadnych równań .
31 sty 00:23
bezendu:
x4+x2+5=0
Teraz jest równanie
t=x2 t≥0
t2+t+5=0
31 sty 00:24
Janek191:
x4 + x2 + 5 = 0
t = x2 > 0
t2 + t + 5 = 0
Δ = 1 − 4*1* 5 = − 19 < 0 brak pierwiastków rzeczywistych.
Czy to dobrze przepisane, bo przecież x4 + x2 + 5 > 0 dla x ∊ℛ
31 sty 00:26
Pp: To się nie zrozumieliśmy.
Przy powstaniu t2 to z tego x4 robi 2×2 czy 2+2? Chodzi mi o potęgi
31 sty 00:38
Jack: nikt nie wie chyba o co Ci chodzi

x
4 + x
2 + 5 = 0
inaczej
(x
2)
2 + x
2 + 5 = 0
t = x
2
t
2 + t +5 =0
jesli chodzi Ci o (x
2)
2 = x
4 , bo 2*2 = 4
31 sty 00:41
Pp: O tak Jack!
O to chodziło, dziękuję
31 sty 01:15