asymptoty trudne
Krzysiek: cześć dosłownie za chwilę mam egzamin z matmy, jedne z typowych zadań to wyznacz asymptoty
plus monotoniczność, wklęsłość itp
mam takie przykłady i nie ogarniam tego w łatwiejszych jakoś szło ale przy trudniejszych, stoję
...
prosiłbym kogoś o rozpisanie tych dwóch przykładów

1) f(x) = x−
√x2−1
]
2) f(x) = (x+2)*
3√x−2x+2
30 sty 23:57
Janek191:
W środku nocy egzamin z matematyki ?
31 sty 00:01
Kuba: Nie będę wszystkiego rozpisywał, ale mogę powiedzieć co po kolei.
Wyznaczasz dziedzinę czyli x2−1≥0, jaki wynik?
31 sty 00:21
Krzysiek: znam podstawy tylko trudności są z granicami
jak mamy dziedzinę to (−∞,−1)u(1,∞) to jak sprawdzić czy ma pionowe asymptoty
31 sty 00:23
Krzysiek: dosłownie za chwilę

wtorek
31 sty 00:23
Kuba: granica przy −1 z lewej strony i granica przy 1 z prawej
31 sty 00:23
Janek191:

D = ( −
∞, − 1> ∪ < 1, +
∞ )
31 sty 00:29
Janek191:
f(−1) = − 1 i f(1) = 1 − nie trzeba liczyć granic. w − 1 i w 1.
31 sty 00:31
Kuba: Janku, jak tutaj obliczyć ukośną w −∞? Wspł. kierunkowy wychodzi 0 i w takim wypadku b powinno
wyjść niewłaściwe, ale nie mogę do tego dojść.
31 sty 00:32
Janek191:
Teraz policz pochodną .
31 sty 00:32
Janek191:
x→−
∞
Brak asymptoty ukośnej.
31 sty 00:35
Krzysiek: w pierwszym policzyłem i porównuje do 0 z czego wychodzi że jest sprzeczność brak miejsc
zerowych
i co w takim wypadku ?
a w drugim pochodna to meksyk
31 sty 00:36
Kuba: Ale może być pozioma i jest w +∞, a chciałbym pokazać, że nie ma w −∞
31 sty 00:39
Janek191:
Jest asymptota pozioma lewostronna : y = 0
bo
lim f(x) = 0
x→+∞
31 sty 00:43
Janek191:
| | 2 x | | x | |
f '(x) = 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 2 √x2 − 1 | | √x2 −1 | |
Dla x < − 1 f '(x) > 0 − f. rośnie od −
∞ do −1.
Dla x > 1 f '(x) < 0 − f. maleje od 1 do 0
31 sty 00:47
Kuba: a nie prawostronna? Ale dalej nie wiem jak pokazać, że nie ma lewostronnej poziomej

W sumie sprowadza się to do granicy z x−
√x2−1 w −
∞, ale właśnie z nią mam kłopot
31 sty 00:48
Krzysiek: a ja nie rozumiem zapisu monotoniczności
31 sty 00:54
Janek191:
| | | | 2 x | | √x2 − 1 − x * |
| | | | 2√x2 − 1 | |
| |
f ''( x) = − ( |
| ) = |
| | x2 − 1 | |
| | x2 − 1 − x2 | | 1 | |
= − ( |
| = |
| > 0 dla x z |
| | √ x2 − 1*(x2 − 1) | | √x2 −1*(x2 − 1) | |
dziedziny.
więc f jest wypukła w swojej dziedzinie.
31 sty 00:56
Janek191:
Monotoniczność − co tu do rozumienia ? Jeżeli f '(x) > 0 to funkcja rośnie, a jeżeli
f '(x) < 0 to funkcja maleje.
31 sty 00:58
Janek191:
Co też potwierdza wykres danej funkcji.
31 sty 00:59
Janek191:
lim f(x) = − ∞
x→−∞
31 sty 01:00
Janek191:
?
31 sty 01:01
Krzysiek: inaczej rozwiązywałem takie zadania, nakładając miejsca zerowe y' i odczytując z wykresu
a jak nie mam miejsc to się gubie
31 sty 01:10
Krzysiek: jak szybko wyznaaczać te granice asymptoty − tak jak Janku Ty robisz że f(x)=x wtedy x jest
asymptotą, jest poprawnie mogę tak na egzaminie robi c>
31 sty 01:14
Janek191:
Ale z wzoru na pochodną widać wyraźnie kiedy pochodna jest dodatnia, a kiedy ujemna.
Oczywiście nie ma ekstremów, bo pochodna się nie zeruje.
31 sty 01:15
Janek191:
| | x2 − ( x2 −1) | | 1 | |
f(x) = x − √x2 − 1 = |
| = |
| |
| | x + √x2 − 1 | | x + √x2 − 1 | |
więc
x→+
∞
31 sty 01:19
Janek191:
Tutaj ( i w podobnych przykładach ) korzystamy z wzoru
31 sty 01:20
31 sty 01:21
Krzysiek: doobrze Janku dzięki za to

a ten drugi przykład, dużo trudniejszy rachunkowo już jest obliczyłem pochodną ale nic nie
umiem z niej wyczytać, a granice i asymptoty − kappa
31 sty 01:21
Janek191:
Jaki kierunek studiujesz ?
31 sty 01:22
Janek191:
Dzisiaj już nie mam siły.
| | 3√ x −2 | |
f(x) = ( x + 2)* |
| ? |
| | 3√x + 2 | |
31 sty 01:27
Krzysiek: informatykę ale jestem po starym technikum i ciężko z matmą
31 sty 01:30
Janek191:
Ja też jestem po starym technikum − matura 1975.
31 sty 01:31
Krzysiek: a z matematyką jaką masz styczność nachodzeń?
31 sty 01:33
Janek191:
Teraz tylko tutaj i czasem na korepetycjach z matematyki. Jestem emerytem.
31 sty 01:34
Krzysiek: Nieodpowiednie określenie, 'emeryt' nie udziela się w takim stopniu na forum

Miło że są tacy ludzie, którzy pomagają sami z siebie
31 sty 01:38
Janek191:
Emeryt oznacza zasłużony. Eta też jest bardzo aktywną emerytką i z jakimi
pomysłami
31 sty 01:41
Krzysiek: Tylko się cieszyć
31 sty 01:46
5-latek: Janek191 
Przeciez
Eta 
to teraz 3LO
31 sty 09:10
Krzysiek: W jakim mieście mieszka Eta?
31 sty 09:21
Krzysiek: 9:21 pytanie od drugiego Krzyśka
31 sty 11:06