stozek
Hania: Jaka jest wysokość stożka, którego objętość wynosi 12π , a pole powierzchni boczenj 12
√3π?
Ktoś pomoże to rozwiązać?
30 sty 23:02
Jack: daj chwilke
30 sty 23:31
Jack:

wzory wzory i jeszcze raz wzory...
objetosc stozka :
| | 36 | |
36 = r2 * H −−>> H = |
| |
| | r2 | |
P
boczne = π r l = 12
√3 π
| | 12√3 | |
stąd r * l = 12√3 −−> l = |
| |
| | r | |
z Pitagorasa:
H2 + r
2 =
l2
podstawiajac
| | 36 | | 12√3 | |
( |
| )2 + r2 = ( |
| )2 |
| | r2 | | r | |
| 362 | | 144*3 | |
| + r2 − |
| = 0 ///*r4 |
| r4 | | r2 | |
36
2 + r
6 − 144*3 r
2 = 0
r
6 − 432r
2 + 1296 = 0
Hmmm... na pewno dobrze przepisane?
30 sty 23:35
Hania: Czyli dobrze robiłam, bo mam tak samo. Prawdopodobnie źle przepisałam do zeszytu i dlatego nic
nie wychodzi. Dziękuję bardzo
30 sty 23:38
Jack:
30 sty 23:40