matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje - liceum
Maturzystka!!! :
Narysuj wykres funkcji
|x| − 3
f(x)=
|x| − 2
Dla jakich wartości b prosta y=x+b ma z wykresem funkcji f dwa punkty wspólne? Jak zabrać się za to zadanie, jak je rozpisać?
30 sty 22:08
Jack:
hmm...ja bym zrobil w ten sposob
|x| − 2 − 1
1
f(x) =
= 1 −
|x| −2
|x|−2
30 sty 22:22
Jack:
dla x<0
1
2
1 −
= 1 +
−x−2
x+2
dla x≥0
1
1 −
x−2
i rysujesz...
30 sty 22:39