wariacje
Natasza: Ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 3.
30 sty 21:30
Mila:
Suma cyfr ma być podzielna przez 3.
Dzielimy zbiór cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} na 3 podzbiory:
R0={0,3,6,9} reszta 0 przy dzieleniu przez 3
R1={1,4,7} reszta 1 przy dzieleniu przez 3
R2={2,5,8} reszta 1 przy dzieleniu przez 3
Myśl teraz.
30 sty 22:37
Jack: 9*6*4?
30 sty 22:54
Mila:
Jeżeli suma cyfr ma dzielić się przez 3, to
3 cyfry liczby są podzielne przez 3 (wybrane ze zbioru R0)
lub
3 cyfry wybrane są ze zbioru R1
lub
3 cyfry wybrane są ze zbioru R2
Lub
jedna wybrana ze zbioru R0, jedna ze zbioru R1, jedna ze zbioru R2.
30 sty 22:54
Natasza: Czyli 3*3*2+3*2+4*3*3*4+2*3*3*3=222?
30 sty 23:28
lwg: Moc zbioru naszych wielokrotności liczby 3 wynosi 300. Odrzucamy po 10 liczb spośród liczb,
których cyfra setek jest podzielna przez 3. Takich podzbiorów jest 3, więc odrzucamy 30. Mamy
270.
Teraz odrzucamy po 7 liczb sposród liczb, których cyfra setek nie jest podzielna przez 3.
Takich podzbiorów jest 6, więc odrzucamy 42. Odpowiedź. 228.
30 sty 23:58
Mila:
Wg mnie:
3*3*2+3*2*1+3*2*1+(3*3*3*2+*3*4*3*2+3*4*3*2)
31 sty 00:05
Mila:
lwg
31 sty 00:10
lwg: W Twoim wnioskowaniu nie ma logiki. Matematyka, to nie zgaduj−zgadula. Wyprzedziłem
największych geniuszy świata wszystkich czasów. Einstein nie dał rady, Euler nie dał rady i
nie mniejsi od nich nie dali rady. Każdy punkt Abstractu mojej pracy wzięty oddzielnie daje mi
sławę wielokrotnie większą od np. Pitagorasa.
http://www.ijetae.com/files/Volume6Issue1/IJETAE_0116_09.pdf
31 sty 00:19
lwg: Widzisz, jaki jestem nieufny. Chyba dlatego mam tyły. Przepraszam
31 sty 00:20
Natasza: Aaa zapomniałam o resztach 222. dzięki.
31 sty 00:27
lwg: Moje twierdzenie o rozkładzie danej liczby na co najmniej jedną różnicę kwadratów o podstawach
całkowitych dodatnich było bezczelnie blokowane przez cały świat (oprócz INDII − tamże
wcześniej nie wysyłałem swoich dzieł) od pierwszego tygodnia czerwca 1997 roku. Dranie
wyśmiewali moje twierdzenie, które jest szersze od twierdzenia Pitagorasa. Jasne, że nie
byłbym po imieniu z wieloma profesorami dr. habilitowanymi, gdyby uważali mnie za durnia.
Jednakże profesorowie są w pewnym sensie ubezwłasnowolnieni przez bydlaków−polityków i przez
zdrajców RP. Dlatego w RP nie miałem, nie mam i nie będe miał żadnych szans na cokolwiek.
Polska jest nowoczesną kolonią, pilnowaną przez podłych zdrajców polskości i Polaków. Ponieważ
Wy się z tym zgadzacie i wyśmiewacie takich jak ja, to Polska nigdy nie odzyska wolnosci. Na
100%.
http://www.ijetae.com/files/Volume6Issue1/IJETAE_0116_09.pdf
31 sty 00:41