Zadanie 1
Aniia: Do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=133+x2+px+q należy pkt P(−1, −23) .
Styczna do wykresu tej funkcji w punkcie P jest nachylona do osi x pod kątem 135 stopni.
a)Oblicz p i q
−−−−−−−−−−−−
Jestem w martwym punkcie. Ponieważ wyznaczyłam współczynnik a dla stycznej = −1
Oraz podstawiłam P(−1,−23) do wzoru co dało mi ostatecznie: −43=−p+q
Co dalej zatem o ile do tej pory jest dobrze zrobione ?
30 sty 20:57
Jerzy:
masz układ równań:
f'(−1) = −1
30 sty 21:00
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| x3+x2+px+q taki wzór funkcji? |
| | 3 | |
30 sty 21:01
Aniia: tak
30 sty 21:13
Mila:
Janek podpowiedział, nie pomogło?
30 sty 21:16
Aniia: A mogę wiedzieć skąd wziąłeś te dane , przy f(−1)=−
23 i f(−1)=−1 i jak to rozwiązać ?

Bo jak patrze na to to jestem załamana...
30 sty 21:18
Mila:
Jeśli Janek nie podpowie, to napiszę.
30 sty 21:21
Aniia: Mila jeśli nie byłoby to dla Ciebie większy problem ,to czy mogłabyś mi wytłumaczyć tak bardzo
łopatologicznie ,bo niestety sama się wdrażam w te tematy na maturę rozszerzoną, a idzie mi to
chyba mozolnie
30 sty 21:24
Jack: do wykresu funkcji nalezy jakis punkt P(x,y)
skoro nalezy do wykresu funkcji ,a funkcje masz
f(x) (inny zapis
y)
y = U{1}[3}x
3+x
2+px+q
skoro punkt P nalezy do wykresu funkcji, to podstawiasz wspolrzedne punktu P do wykresu funkcji
y
| | 2 | |
za igrek dajesz − |
| , a za iks −1 |
| | 3 | |
stąd
30 sty 21:29
Aniia: a co wówczas z p i q ?
30 sty 21:31
Jack: teraz drugie rownanie
pochodna w danym punkcie to inaczej tangens utworzony miedzy funkcja a osia OX
wiec szukamy pochodnej w (−1)
f ' (−1) i tangens 135 stopni = −1
więc f ' (−1) = −1
30 sty 21:31
Jack: stad masz uklad rownan ,
2 rownania, 2 niewiadome
p i q
30 sty 21:32
Jerzy:
Brawo Janek
30 sty 21:33
Aniia: I jak rozwiązać taki układ równań ?
−23=13*(−1)3.... ?
30 sty 21:35
Jack: (−1)
3 = (−1) * (−1) * (−1) = 1 * (−1) = −1
30 sty 21:36
Jack: ale gdzie masz p i q?
30 sty 21:36
Aniia: No tak − mam ogólnie coś takiego napisane : −23=13*(−1)3+(−1)2+p*(−1)+q
To pierwszy układ równań , tak ?
A co z drugim ? Skoro pochodna, a pochodna z p , q ? Czy może źle myślę ?
30 sty 21:39
Mila:
Przepraszam, Jerzy, przypisałam Twoją podpowiedź Jankowi.
Nie wtrącam się, bo Jack dobrze zna problem.
30 sty 21:43
Jack: no ok, pierwszy sie zgadza,
drugi
pochodna funkcji naturalnie
skoro funkcja jest f(x)
to pochodna f ' (x)
30 sty 21:50