matematykaszkolna.pl
Zadanie 1 Aniia: Do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=133+x2+px+q należy pkt P(−1, −23) . Styczna do wykresu tej funkcji w punkcie P jest nachylona do osi x pod kątem 135 stopni. a)Oblicz p i q −−−−−−−−−−−− Jestem w martwym punkcie. Ponieważ wyznaczyłam współczynnik a dla stycznej = −1 Oraz podstawiłam P(−1,−23) do wzoru co dało mi ostatecznie: −43=−p+q Co dalej zatem o ile do tej pory jest dobrze zrobione ?
30 sty 20:57
Jerzy: masz układ równań:
 2 
f(−1) = −

 3 
f'(−1) = −1
30 sty 21:00
Mila:
 1 
f(x)=

x3+x2+px+q taki wzór funkcji?
 3 
30 sty 21:01
Aniia: tak
30 sty 21:13
Mila: Janek podpowiedział, nie pomogło?
30 sty 21:16
Aniia: A mogę wiedzieć skąd wziąłeś te dane , przy f(−1)=−23 i f(−1)=−1 i jak to rozwiązać ?emotka Bo jak patrze na to to jestem załamana...
30 sty 21:18
Mila: Jeśli Janek nie podpowie, to napiszę.
30 sty 21:21
Aniia: Mila jeśli nie byłoby to dla Ciebie większy problem ,to czy mogłabyś mi wytłumaczyć tak bardzo łopatologicznie ,bo niestety sama się wdrażam w te tematy na maturę rozszerzoną, a idzie mi to chyba mozolnieemotka
30 sty 21:24
Jack: do wykresu funkcji nalezy jakis punkt P(x,y) skoro nalezy do wykresu funkcji ,a funkcje masz f(x) (inny zapis y) y = U{1}[3}x3+x2+px+q skoro punkt P nalezy do wykresu funkcji, to podstawiasz wspolrzedne punktu P do wykresu funkcji y
 2 
twoj punkt P(−1, −

)
 3 
 2 
za igrek dajesz −

, a za iks −1
 3 
stąd
 2 

= f(−1)
 3 
30 sty 21:29
Aniia: a co wówczas z p i q ?
30 sty 21:31
Jack: teraz drugie rownanie pochodna w danym punkcie to inaczej tangens utworzony miedzy funkcja a osia OX wiec szukamy pochodnej w (−1) f ' (−1) i tangens 135 stopni = −1 więc f ' (−1) = −1
30 sty 21:31
Jack: stad masz uklad rownan , 2 rownania, 2 niewiadome p i q
30 sty 21:32
Jerzy: Brawo Janek
30 sty 21:33
Aniia: I jak rozwiązać taki układ równań ? −23=13*(−1)3.... ?
30 sty 21:35
Jack: (−1)3 = (−1) * (−1) * (−1) = 1 * (−1) = −1
1 1 

* (−1) = −

3 3 
30 sty 21:36
Jack: ale gdzie masz p i q?
30 sty 21:36
Aniia: No tak − mam ogólnie coś takiego napisane : −23=13*(−1)3+(−1)2+p*(−1)+q To pierwszy układ równań , tak ? A co z drugim ? Skoro pochodna, a pochodna z p , q ? Czy może źle myślę ?
30 sty 21:39
Mila: Przepraszam, Jerzy, przypisałam Twoją podpowiedź Jankowi. Nie wtrącam się, bo Jack dobrze zna problem.
30 sty 21:43
Jack: no ok, pierwszy sie zgadza, drugi pochodna funkcji naturalnie skoro funkcja jest f(x) to pochodna f ' (x)
30 sty 21:50