prawdopodobieństwo
duo: Proszę o pomoc.
zad.1 Prawdopodobieństwo trafienia za pierwszym rzem do ruchomego celu jest równe 0,8, a za
kazdym następnym razem zmniejsza się o 0,1. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że jeżeli
strzelisz do celu trzy razy:
a) cel nie zostanie trafiony
b) cel zostanie trafiony co najmniej raz,
c) cel zostanie trafiony dwa razy.
30 sty 20:24
Mila:

T− cel zostanie trafiony w pojedynczym strzale
T'− cel nie zostanie trafiony
a)
A − cel nie zostanie trafiony ani raz
P(
A)=0.2*0.3*0.4=0.024
b)
B−cel zostanie trafiony co najmniej raz
P(B)=1−0.024=0.976
c)
C−cel zostanie trafiony dwa razy:
P(
C)=0.8*0.7*0.4+0.8*0.3*0.6+0.2*0.7*0.6=...
30 sty 20:55