Pomocy
Aniia: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=x
3−3x+1 w punkcie A
leżącym na wykresie tej funkcji ,którego współrzędna x=2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Moje rozwiązanie (jak zwykle błędne)−−>proszę o wytłumaczenie w którym momencie mam błąd:
A(2,y)
f(x)=x
3−3x+1
f(2)=2
3−3*2+1
f(2)=3
y=3
A(2,3)
f'(x)=3x
2−3
y=3x
2−3
3=3*4−b
b=9
y=3x
2+9
a odpowiedź ma być : y=9x−15
Czyli u mnie dno totalne.
30 sty 20:24
===:
to dla Ciebie y=3x
2+9 ... to równanie prostej (stycznej)
30 sty 20:32
Jerzy:
jak styczna może być parabolą ?
styczna: y = f'(2)(x−2) + f(2)
f'(x) = 3x2 − 3 i f'(2) = 12 − 3 = 9
f(2) = 8 − 6 + 1 = 3
styczna: y = 9(x−2) + 3 = 9x − 18 + 3 = 9x − 15
30 sty 20:34
===:
Policzyłaś dobrze pochodną
Teraz f'(2)=9 i to jest współczynnik kierunkowy stycznej
Dodatkowo wiesz, że przechodzi ona przez A
y−3=9(x−2)
y=9x−15
30 sty 20:35
Janek191:

f(2) = 8 − 3*2 + 1 = 3
f'(x) = 3 x
2 − 3
a = f '( 2) = 12 − 3 = 9
y = a x + b
y = 9 x + b
3 = 9*2 + b
b = 3 − 18 = − 15
Odp. y = 9 x − 15
===============
30 sty 20:36
Aniia: Ok dziękuję bardzo , wszystko już jasne
30 sty 20:44