Tangens
xyz: jak wyznaczyć tg135 stopni ?
Wiem ,że korzystając z wzorów redukcyjnych ale tg90 stopni nie istnieje, więc czy ktoś ma jakiś
pomysł ?
30 sty 20:08
Jerzy:
tg135 = tg(180 − 45)
30 sty 20:10
xyz: A tg180 st. ile się równa ? Bo w tabelach niby nie ma..
30 sty 20:12
5-latek:

kat 135
o lezy na tej czerwonej części wykresu y=−x
Wiec punkt P będzie miał wspolrzedne P=(−1, 1)
| | y | | 1 | |
Teraz z określenia tg135o= |
| = |
| =−1 |
| | x | | −1 | |
| | y | |
Zauwaz tez ze jeśli wezniemy punkt R=(−3,3) to także tg135o=−1 bo tg1350= |
| = |
| | x | |
30 sty 20:18
5-latek: Może inaczej napiszse
Kąt 135o wyznacza ta czesc czerwona wykresu y=−x
30 sty 20:25