Doquadnie
Jack: Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu
w(x)=x10+x4+x2+x+1 przez u(x)=x2−1
30 sty 20:06
Godzio:
W(x) = Q(x)(x2 − 1) + R(x)
gdzie R(x) = ax + b
W(1) = Q(1)(1 − 1) + R(1)
1 + 1 + 1 + 1 + 1 = a + b
5 = a + b
Analogicznie
W(−1) = 3 = − a + b
b − a = 3
b + a = 5
−−−−−−−−−
2b = 8 ⇒ b = 4 ⇒ a = 1
R(x) = x + 4
30 sty 20:14
Jack: jaaaaa, faktycznie...
dziekuje bardzo
30 sty 20:15
Eta: x+4
30 sty 20:16
Eta:
30 sty 20:16
Krzysiek: Jak można tego było nie wiedzieć
30 sty 20:28
Jack: a bo pomylilem jakiego stopnia jest reszta...caly czas jakos myslalem ze 9tego, a to przeciez
sie bierze stopien od tego przez co sie dzieli...no zapomnialm kopletnie
30 sty 20:31
Krzysiek: Na przykład możliwe reszty z dzielenia a przez b, to: 0, 1, 2, ..., b−2, b−1
30 sty 20:39