pomocy ! bede wdzięczny !
krystian:

Narysuj wykres funcji f(x) = −x + 3
i odczytaj : (rysunek mysle że tak, ale reszta nie mam pojecia
a) współrzędne punktów przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych,
b) wartości funkcji f dla argumentów x ∈{−3;1;5},
c) argumenty, dla których f(x) = −3, f(x) = −2,f(x) = 4,
d) argumenty dwukrotnie wieksze niż odpowiadające im wartości funkcji f,
e) argumenty dla których f(x)>1,
f) miejsca zerowe funcji f
g) argumenty, dla których −3 ≤ f(x) <4
h) najmniejszą i największą wartość funkcji f w przedziale < −2;5>
30 sty 20:06
kyrtap: czy tego zadania nie było już niedawno

30 sty 20:12
Jack: a) te czerwone kropki co narysowales to miejsca przeciec...
Kiedy wykres przecina oś OX ? wtedy gdy za f(x) podstawisz zero
czyli f(x) = −x + 3 −−−−−> 0 = −x + 3−−−− > x = 3
kiedy przecina os OY ? wtedy gdy za iksa dajesz zero, czyli
y = −0+3 −>>>> y = 3
b) f(x) inaczej funkcja od argumentu iks
czyli jak masz znalezc dla konkretnych argumentow to podstawiasz za iksa
f(−3) = (teraz kzady iks zastepujesz liczba −3) czyli f(−3) = 6
f(1) = (teraz wszedzie za iksa dajesz jeden)
f(5) analogicznie
c) f(x) = −3
podstawiasz do wzoru funkcji, skoro f(x) = −x + 3
− 3 = − x + 3 −>>> x = ...
reszta analogicznie
30 sty 20:14
Jack: kurcze, myslalem ze to poziom gimnazjum...
dlaczego osoba ktora jest na studiach nie wie takich rzeczy?
30 sty 20:14
kyrtap: skąd domniemasz że ta osoba jest na studiach?
30 sty 20:17
Eta:
30 sty 20:18
Jack: wklejala zadania z zespolonych?
30 sty 20:25
Jack: chociaz mozliwe ze przypadek − taki sami nick jak ktos kto wczesniej wrzucal zadania typowe ze
studiow

no ale przypadki sa
30 sty 20:25
kyrtap: rozumiem, nie widziałem poprzednich postów dlatego pytam
30 sty 20:26
zosia: to zadanie w ciągu ostatnich kilku dni było tu z 5razy. Nie wiem może ktoś naprawde jest
zdesperowany i nie umie. Ja pamiętam takie zadania z gimnazjum wiec teraz po latach musiałabym
sobie to poprzypominać
30 sty 20:33