matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pierwiastki stopnia 4
,:
Wyznacz pierwiastki stopnia 4 z liczby −√3+3i. Wynik zapisać w postaci algebraicznej i zaznaczyć na płaszczyźnie.
30 sty 19:26
Mila:
z=−
√
3
+3i |z|=
√
3+9
=
√
12
=2
√
3
−
√
3
1
cosφ=
=−
2
√
3
2
3
√
3
sinφ=
=
2
√
3
2
π
2π
φ=π−
=
3
3
2π
+2kπ
3
2π
+2kπ
3
z
k
=
4
√
√
12
*(cos
+i sin
), k=0,1,2,3
4
4
π
π
√
3
1
z
0
=
8
√
12
*(cos
+i sin
)=
8
√
12
*(
+
*i)
6
6
2
2
Próbuj liczyć dalej sam.
30 sty 21:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick