pomocy mam do zaliczenie te 4 zadania a nie wiem kompletnie jak je zrobić
Madzia: 1 Znając stężenia początkowe substratów [A] = 2mol/dm3 i [B]= 3mol/dm3 wskaż molowe stężenia
równowagowe reagentów wiedząc że stała równowagi reakcji A+B →C+D wynosi w okreslonej
temperaturze K = 1
2)Oblicz standardową entalpię reakcji:
2Zns + 3O2g→ 2ZnOs+ 2SO2g wiedząc że entalpie tworzenia reagentów sa równe
ΔtwHo(ZnSs)= −202,5kJ*mol−1
ΔtwHo(ZnOs)=−349kJ*mol−1
ΔtwHo(SO2g)=−297kJ*mol−1
ΔtwHo(O2g)=0
3Jak zmieni sie szybkosc reakcji tworzenia amoniaku jezeli ciśnienie zostanie zwiększone
dwukrotnie równanie kinetyczne ma postac v = k[H2]3[N2]
4 Oceń czy po zmieszaniu 50cm3 0,01−molowego roztworu AgNO3 z 50cm3 0,5molowego roztworu
NaCl strąci sie osad AgCl KSO AgCl= 1,8*10−10
19 gru 15:05
Mateusz : pomoge ale chwilke potrwa
19 gru 15:07
Mateusz : 1 wiemy ze stężeniowa stała równowagi reakcji:aA+bB→cC+dD wyraza sie wzorem
| | [C]c*[D]d | |
K = |
| a mnamy równanie reakcji
|
| | [A]a*[B]b | |
A+B = C+D i K = 1 więc zapisujemy
x x x x
| | [C]r*[D]r | | x*x | |
K= |
| =1=> K= |
| =1 => wykonuje działania w liczniku i |
| | [A]r*[B]r | | (2−x)(3−x) | |
mnoze przez mianownik ułamka:
x
2 = (2−x)(3−x)
x
2=6−5x+x
2
| | 6 | |
5x=6=>x= |
| a więc stężenia równowagowe wynoszą:
|
| | 5 | |
| | 6 | | 4 | |
[A]r= 2− |
| = |
| mol/dm3
|
| | 5 | | 5 | |
[C]
r= 6/5mol/dm
3
[D]
r=6/5mol/dm
3
zaraz napisze reszte
19 gru 15:23
Mateusz : 2)wiemy co to jest entalpia i znamy wzór na jej obliczanie a przynajmniej regułę bo roznie sie
oblicza
ΔH
o = ∑Δ
twH
op−∑Δ
twH
os
ΔH
o= [2ΔH
ZnO+2ΔH
oSO2]−[2ΔH
oZnS+3ΔH
oO2]
produkty substraty
ΔH
o=2(−349kJ)+2(−279kJ)+2(−202,5kJ)=−887kJ
czyli standardowa entalpia reakcji spalania ZnS wynosi −887kJ
3)reakcja tworzenia amoniaku wygląda tak 3H
2+N
2→2NH
3 rownanie kinetyczne mamy zapisane jest
poprawne więc zinterpretujmy je
v = k*[H
2]
3*[N
2]
zmiana ciśnienia→zmiana objętości→zmiana stężenia
my tu zwiększamy cisnienie dwukrotnie więc
v = k(2[H
2])
3*2[N
2]
v= 16k*[H
2]
3*[N
2] => badamy stosunek
odp szybkosc reakcji wzrosnie 16−krotnie
19 gru 15:44
Mateusz : 4) szukamy iloczynu c
Ag+*c
Cl− wiemy ze V
AgNO3 = 50cm
3
| | n | |
ze wzoru Cmol= |
| wyznaczamy n liczymy nAg+ i nCl− a następnie stężenia molowe |
| | v | |
tych jonów n
Ag+ = 0,0005mol c{Ag
+}= 0,005mol*dm
−3 n
Cl− = 0,025mol c
Cl− =
0,25mol*dm
−3 wiemy ze AgCl dysocjuje tak AgCl↔Ag
+ + Cl
−licze iloczyn stężeń tych jonów
c
Ag+*c
Cl− =0,005*0,25=1,25*10
−3 => jest większy od iloczynu rozpuszczalności wiemy
ze K
SO = [Ag
+]*[Cl
−]=1,8*10
−10 czyli po zmieszaniu strąci się osad AgCl co wykazalismy
wykonując obliczenia
19 gru 15:57
Madzia: Dzięki wielkie nie ogarniałam tego wogóle a teraz to nawet cos rozumiem z tego i moge sie tego
nauczyc jeszcze raz dzięki
19 gru 15:59
Mateusz:
19 gru 16:00