matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie x=1
grześ:
Mam w czwartek kolokwium i nie wiem czy robię dobrze i chce sprawdzić wyniki Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie x=1 f(x)= x
2
*e
−x
1
1
mi wyszło: y=2ex −2e +
albo y= 5,44x −5,44 +
e
5,44
30 sty 19:24
Mila:
f'(x)=2x*e
−x
+x
2
*(−1)*e
−x
f'(x)=x*e
−x
*(2−x)
1
f'(1)=1*e
−1
*(2−1)=
e
1
s: y=
*(x−1)+f(1)
e
1
f(1)=
e
1
1
1
s: y=
*x−
+
e
e
e
1
s: y=
*x
e
30 sty 20:20